Nemrég nyílt ez a kis hely Veszprém belvárosában a Tamás Bátya Kunyhója mellett, és már az első alkalommal lenyűgözött a kínálatuk. Egészen pontosan huszonhat különböző matchavariáció közül lehet választani – és ez nem túlzás. Van itt matchamartini, sárgabarackos matchalimonádé, kókusztejes matchafoam, meg persze az én választottam: epres jeges matcha latte. Nem is tudom, mire számítottam pontosan, de arra biztosan nem, hogy az első korty után azt mondom, hogy mennyei. Frissítő, krémes, az epertől édes, a matchától enyhén fanyar egyszerre. Ekkor értettem meg, hogy a matcha nem valami „túlhypeolt”, trendi dolog, hanem egy függőséget okozó különlegesség. Ezzel együtt azt is megértettem, hogy én nem fogom azok táborát erősíteni, akik szerint fű- vagy algaíze van. Értelmet nyert a TikTok-on elhíresült mondat: „If matcha tastes like grass, I’m simply a cow.”
Ahogy aztán hazaérve egyből beleástam magam a matcha világába, rájöttem, hogy nemcsak jellegzetes ízű italról van szó, hanem olyan dologról, aminek kultúrája, múltja és – nem mellesleg – jótékony hatásai is vannak. Japánból származik, évszázados hagyománya van, és mindig is az összpontosítás, a nyugalom, a szertartásosság italának számított. A koffeintartalma is másként működik, mint a kávéé: nem pörget fel hirtelen, hanem fokozatosan, hosszan tartó energiával lát el, és közben tisztábban gondolkodom tőle, mint egy eszpresszó után. Az sem mellékes, hogy tele van antioxidánsokkal, támogatja az immunrendszert és még az anyagcserére is jótékony hatással van. Persze ezek mind jól hangzanak, de az igazi lökést mégis az élmény adta: az íz, az állag és persze a „tálalás”, hiszen a jó minőségű matcha valóban élénkzöld színű, Insta-kompatibilis.
Aki pedig Veszprémben kedvet kap az otthoni matcházáshoz, annak jó hír, hogy minden szükséges eszközt és valóban jó minőségű matchaport is be lehet szerezni a Íródeák Kávézóban, a könyvtár udvarában. Ez a hely amúgy is egy kis kávés-teás mennyország, de ami még jobb: a tulajdonos tényleg kedvesen, szenvedéllyel mesél a teákról. Itt nemcsak jó minőségű matchaport kapsz (igen, a minőség nagyon sokat számít), hanem bambuszchasent (habverőt), chawant (matchástálat) és akár bambusz mérőkanalat is. Ráadásul el is magyarázzák, hogyan kell szakszerűen elkészíteni, mert a matcha nem instant ital, hanem rituálé. Én például ott tudtam meg, hogy nem öntjük le lobogó vízzel, mert attól megkeseredik, és hogy a bambusz habverő, a chasen használata nem csupán esztétika, hanem kulcs ahhoz, hogy igazán selymes, habos italt kapjunk. A víz hőfoka, a keverés módja, az adagolás – ezek mind számítanak, és ha egy kicsit odafigyelünk, az otthoni matcházás is lehet pont olyan szertartásos és örömteli, mint Japánban (vagy mint egy jó kávézóban Veszprémben).
Saját tapasztalatból mondom, ha egyszer rákapsz, onnantól mindig kívánni fogod – nemcsak az íze, hanem az egész hangulata miatt. Akár otthon, akár egy kávézóban.
Vezető kép forrása: EHL Insights
Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…
A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…
Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…
Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…
Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…
Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…