„A 2023. negyedik negyedévében folytatott felmérés 501 háztartás csaknem 1400 fogyasztójának szokásait vizsgálta. Az élelmiszerhulladék-toplista élén továbbra is a készételek állnak, amit a zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk követnek. Az elkerülhető hulladék mennyisége tudatosabb fogyasztói magatartással csökkenthető, amelynek kulcsa a szemléletformálás. Ebben meghatározó szerepe van a Nébih Maradék nélkül programjának, valamint az olyan kezdeményezéseknek, mint az élelmiszer-pazarlás elleni világnap” – áll a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményében.
A helyzet az, hogy az emberek többsége simán kidobja a maradékot. Pedig megtanulhatnánk felhasználni vagy átgondoltan csak a szükséges mennyiséget megvásárolni. Persze a helyzet az, hogy sűrűn futunk aknára a boltokban, de a piacon is, amikor például előre becsomagolt árut veszünk, amiben a legtöbbször van legalább egy rohadt darab, amit nyilván kidobunk. Vagy a kényszerérett vagy éretlen gyümölccsel se nagyon tudunk mit kezdeni. Legfeljebb kompótot főzünk belőle. Szóval a kereskedelemnek is lenne még mit tennie.
Vannak már kezdeményezések egyes üzletláncok részéről, amikor röviddel a szavatosság lejárta előtt leárazzák az élelmiszert. Svájcban például fantasztikus zöldség-gyümölcs csomaghoz juthat így az ember mindössze 2 frankért, körülbelül 900 forintért. Ennyiért nálunk jószerével fél kiló szőlőt kapunk.
Az élelmiszer-pazarlás elleni világnap szeptember 29-e. A Nébih a Maradék nélkül programja keretében 2016-ban kezdte tanulmányozni e kérdéskört, s azóta rendszeresen mérik annak alakulását. Eszerint az élelmiszer-hulladék csökkenése Magyarországon tavaly megtorpant. Sőt a fejenkénti éves átlagos mennyiség 2022 hasonló időszakához képest két kilóval növekedve 62 kilóra emelkedett.
A kétkilós gyarapodás szinte teljes egésze az úgynevezett elkerülhető élelmiszer-hulladékok, vagyis a tiszta pazarlás területén jelentkezett. Az élelmiszer-pazarlás túlnyomó részét (82,51 százalék) továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság. Bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82 százaléka úgy érzi, tovább tudná csökkenteni a hulladékot – fogalmaz a Nébih.
Örvendetes viszont, hogy a komposztálás továbbra is népszerű: a háztartások több mint fele komposztál valamilyen módon.
A Nébih idén is várja a jelentkezéseket az élelmiszerhulladék-mérésre, ahol a résztvevők megtudhatják, miből, mennyi élelmiszer-hulladékot „termelnek”, és hogyan tudnák csökkenteni a pazarlásukat. Az érdeklődők ezen az oldalon jelentkezhetnek a felmérésre.
Vezető képünkön: Évente fejenként 62 kg élelmiszert dobunk a szemétbe. Fotó: awe international
Inserted where the ad unit is to be displayed:
Nem túl vidám, de azért izgalmas éven vagyunk túl, minden (ál)szerénységet nélkülözve, kiváló cikkek sokaságán…
A 12 éves, alsóörsi Érdi Ferenc Vince nyerte a pezsgődugó-kilövő versenyt. Kölyökpezsgővel. Sarkunkban az új…
Ádáz ellenségek voltunk, hónapokig háborúztunk. Nagyra becsültem a találékonyságát, az intelligenciáját, a túlélési technológiái elkápráztattak.…
Amíg a december vége a kormányközeli médiában arról szólt, hogy az előnyös adóváltozásoknak köszönhetően mennyivel…
Mi lesz a Veszprémbe tervezett gyermekkórház épületének sorsa? – tette fel az írásbeli kérdést dr.…
Információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság…