• Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
Veszprém Kukac
No Result
View All Result

BALATON – Felgyorsult a víz melegedése

by Veszpremkukac
2025.06.04.
in Közélet
Balaton, BALATON – Felgyorsult a víz melegedése
142
SHARES
1.3k
VIEWS
Megosztom a FacebookonMegosztom a Twitteren

Ez is tetszeni fog

A LEGNÉPSZERŰBBEK – Magyar Péter és Hadházy Ákos

SAJTÓSZABADSÁG – Mindennap küzdenünk kell érte

SÜTEMÉNYVÁSÁR – Mától két hétig a Kossuth utcai posta előtt

Az utóbbi három évtizedben a Balaton vize háromszor annyit melegedett, mint az azt megelőző több mint 120 évben, a vízben fellépő hőhullámok pedig gyakoribbá és intenzívebbé váltak.

A klímaváltozás nem csak a vízmelegedést hozta el. Megbillenhet az évszakos ciklusokra épülő ökoszisztéma, nő az oxigénhiányos időszakok és az algavirágzások kockázata, és megjelennek a melegkedvelő, inváziós növényfajok is.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatóinak tanulmánya szerint a Balaton vízhőmérséklete ma már átlagosan 1,7 °C-kal magasabb, mint 2000-ben, és a változás üteme folyamatosan gyorsul. Míg a 19. század végétől az 1980-as évekig az éves középhőmérséklet csak lassan változott, a 21. században évi 0,07 °C-os átlagos növekedést mértek. Télen ez még drasztikusabb: a hőmérséklet-emelkedés eléri az évi 0,21 °C-ot.

Eközben a tóban tapasztalható vízhőmérsékleti hőhullámok – azaz olyan időszakok, amikor legalább öt napon keresztül a víz melegebb, mint amit a 19. század végi adatok alapján az adott napok legmelegebb 10 százalékában mértek – egyre gyakoribbak és hosszabbak. Az 1990-es évekhez képest mára évente már több mint 100 hőhullámos nap is előfordulhat. A hőhullámok alatt a víz átlagosan 6 °C-kal is melegebb lehet a korábbi éghajlati normánál. Ez az eltérés korábban „csak” 4 °C volt.

A melegedés az ökológiai rendszert is jelentősen átalakítja. Gyakoribbá válnak az oxigénhiányos időszakok, nő a párolgási veszteség, és fokozódik a tápanyag-felszabadulás az üledékből. Ez utóbbi táplálja az algásodást, amely a 2019-es nyári algavirágzás során már látványos problémát okozott. A kutatók szerint a felmelegedéssel egyre nő a tó hajlama arra, hogy feldúsuljon tápanyagokban (eutrofizáció), ami kedvez az elsődleges termelő szervezeteknek (algáknak, hínároknak).

A parti zónák is érzékenyen reagálnak: az alacsonyabb vízállás kedvezhet ugyan a nádasok, hínárosok terjedésének, ugyanakkor új, inváziós fajok is megjelennek. A közönséges csavarhínár 1998 óta már a Balaton nyugati medencéjének jelentős részében jelen van, és a Hévízi-tó meleg kifolyóvize újabb melegkedvelő fajokat „nevel”, amelyek megtelepedhetnek a tóban.

A hőmérséklet-növekedés a vízinövények közötti versenyt is átrendezi: a 30 °C fölötti nyári vízhőmérsékletben már a szúrós levelű, oxigénszegény környezetet is elviselő fajok érzik jól magukat, mint a tócsagaz vagy a nagy tüskéshínár. Ez pedig a fürdőzők számára is „kézzel-lábbal fogható” kellemetlenséggé válhat.

„Ha a Balaton vizének hőmérséklete továbbra is emelkedik, az egyre inkább mediterrán, sőt szubtrópusi mintázatokat követő ökológiai viszonyokat teremthet. Ebben az új világban a jövő vízinövényei között már nem feltétlenül a ma megszokott fajok lesznek többségben, hanem olyan közösségek alakulhatnak ki, amelyekhez sem az élővilág, sem az emberi használat nincs hozzászokva” – zárják cikküket a kutatók.

A Balaton vízmelegedése tehát nemcsak természeti kérdés, hanem társadalmi kihívás is. Az ökológiai egyensúly megbillenése hosszú távon hatással lehet a tó használhatóságára, turisztikai vonzerejére és élővilágára egyaránt.

A teljes cikket ábrákkal ezen a linken olvashatják.
Forrás: masfelfok.hu

Fotó: Veszprém Kukac archív

related

Címkék: vízmelegedésalgavirágzásinváziós növényfajokökoszisztémaklímaváltozás
Előző hír

KÖNYV – Sebzett lelkek

Következő hír

VÁRLIFTET ÉPÍT AZ EGYHÁZ – A Patak térről a várba!

Kapcsolódó Cikkek

A LEGNÉPSZERŰBBEK – Magyar Péter és Hadházy Ákos

A LEGNÉPSZERŰBBEK – Magyar Péter és Hadházy Ákos

by Veszpremkukac
2025.09.11.

Magyar Péter vezeti a politikusok népszerűségi listáját. A rangsor második helyén Hadházy Ákos, a harmadikon a miniszterelnök áll. A listát...

SAJTÓSZABADSÁG – Mindennap küzdenünk kell érte

SAJTÓSZABADSÁG – Mindennap küzdenünk kell érte

by Révész Erika
2025.09.11.

A sajtószabadság, illetve a független sajtó előtt álló kihívások volt a témája annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet a Transparency International Magyarország szervezett, és amelynek a budapesti...

SÜTEMÉNYVÁSÁR – Mától két hétig a Kossuth utcai posta előtt

SÜTEMÉNYVÁSÁR – Mától két hétig a Kossuth utcai posta előtt

by Révész Erika
2025.09.08.

– A társadalmi összefogás, szerepvállalás, együttgondolkodás szép példája ez a süteményvásár, amelyet a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fatalokért Egyesület rendez...

KITEKINTŐ – A független vidéki sajtó heti lapszemléje

KITEKINTŐ – A független vidéki sajtó heti lapszemléje

by Veszpremkukac
2025.09.08.

Kaposváron már a festmények is politikai áldozatok, Hajdú-Biharban újfent fű alatt zajlanak az akkuipari tevékenységek, Egerben senki nem akar színházat...

Következő hír
VERSEK MINDENHOL – Hét éve szólnak a költemények

VERSEK MINDENHOL – Hét éve szólnak a költemények

TÁMOGASD MOST
A VESZPRÉM KUKACOT
Támogatom

Rólunk

Veszprém város online közéleti portálja

Rovatok

  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu

Cimkefelhő

Europa Fidesz földrengés függőség hétvége koncert kézilabda Kína kütyük Menekültek plakát rendszerváltás Ukrajna választás vásárlás

Fontos

  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Médiaajánlat
  • Hozzászólási és moderálási szabályzat
  • Impresszum

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom