• Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
Veszprém Kukac
No Result
View All Result

ÉLELMISZER-PAZARLÁS – A legdrágább megy a kukába

by Bartuc Gabriella
2023.11.14.
in Szubjektív, Életmód
élelmiszer-pazarlás, ÉLELMISZER-PAZARLÁS – A legdrágább megy a kukába
143
SHARES
1.3k
VIEWS
Megosztom a FacebookonMegosztom a Twitteren

Ez is tetszeni fog

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

SZUBJEKTÍV – A média terepfutói

Jellemző az életvitelünkre az élelmiszer-pazarlás. Az elkerülhető élelmiszer-hulladékot nevezzük pazarlásnak. Ez az élelmiszer-mennyiség felét teszi ki Magyarországon fejenként: évente 66 kilogramm élelmiszert dobunk ki a szemétbe.

Ez valamivel kevesebb a 70 kilogrammos uniós átlagnál. Elképesztően sok az. Két zsák krumpli, körülbelül ennyi a fejenként 66 kilogrammnyi élelmiszer-hulladékunk. (Ha még azt is mérnénk, amit fölöslegesen eszünk meg!) Ráadásul a kutatások azt mutatják, hogy a háztartások elsősorban húst dobnak ki, felvágottat, sajtokat, ezt követi a gyümölcs, majd a zöldségek és a burgonya. Mindezek a legdrágább élelmiszerek közé tartoznak. Ha kizárjuk a leggyakoribb okot – az élelmiszer ehetetlen részének az eltávolítását –, akkor a háztartások több mint fele a fölöslegesen megvásárolt, illetve túl sok elkészített ételt említi fő okként, majd ezt követi a lejárati időre és a megromlott ételre való hivatkozás.

élelmiszer-pazarlás, ÉLELMISZER-PAZARLÁS – A legdrágább megy a kukába

Forrás: agroinform.hu

Minél többször mennek a boltba az emberek, annál többet dobnak ki – a statisztika szerint. Pont fordítva gondoltam, hogy a fiatalok jól bevásárolnak hetente egyszer, kétszer, aztán elfeledkeznek az egészről, nincs idejük elkészíteni, közben lehet, hogy el is utaznak, lejár a szavatosság. Ilyesmi. De ezek szerint nem. Hanem talán arról van szó, hogy megkívánja a szemünk a boltban az árut, hazavisszük, aztán betesszük a hűtőbe és annyi. Elfelejtjük megenni vagy megfőzni.

Elfecsérelt milliárdok címmel a HVG október 26-i számában foglalkozik az élelmiszer-pazarlás és a klímavédelem összefüggéseivel.

Kifejtik, hogy „az élelmiszerek termelése, feldolgozása, szállítása és forgalmazása során évente, világszerte közel 16 milliárd tonna szén-dioxid és egyéb, az üvegháztartást fokozó gáz kerül a levegőbe”. Ráadásul ennek egy része nagyon fölöslegesen, mert végül a kukában landol. Miközben a világ másik felében éheznek, vagy talán tőlünk egy utcával arrébb is vagy még közelebb.

Van haladás, az EU-ban és Magyarországon is csökkent az utóbbi négy évben a élelmiszer-pazarlás mértéke. Főleg a szervezett élelmiszermentés indult be az áruházláncoknál, éttermeknél. Olcsóbban adják a lejáró szavatosságú vagy szépséghibás termékeket, vagy rászorulóknak, menhelyeknek, állatkerteknek adományozzák.

élelmiszer-pazarlás, ÉLELMISZER-PAZARLÁS – A legdrágább megy a kukába

Forrás: trt.net.tr

Ugyanakkor még mindig gyakran szembesülünk azzal, hogy félig rothadt, fonnyadt, sőt lejárt szavatosságú árut akarnak eladni drága pénzért. Eszi, nem eszi, nem kap mást alapon. És ha nincs másik bolt a faluban, akkor csak kihalászunk a zöldség/gyümölcs ládából egy-két még felhasználható darabot.

Már a piacon is csak ott vásárolok, ahol megengedik, hogy magam válogassak. Ahol az árus rakja a zöldséget, gyümölcsöt a zacskóba, ott szinte biztosan belekerül egy-két sérült, netalán rothadásnak indult darab, amin már nincs az az ügyes háziasszony, aki segíteni tudna.

élelmiszer-pazarlás, ÉLELMISZER-PAZARLÁS – A legdrágább megy a kukába

Forrás: foldrajzmagazin.hu

Penészes paradicsomból csak nem főzünk lecsót! Ami pedig a háztartásokat illeti, bevethetnénk nagyanyáink trükkjeit az élelmiszer-pazarlás ellen, ha lenne hozzá kedvünk. Másnap, más formában felfrissítve újra asztalra tették az előző napról megmaradt húst. De a töltött paprikát, vagy a töltött káposztát, a paprikást, a babot, a húslevest vagy a hurka-kolbászt akár több napig is ették felmelegítve. Nem kellett kidobni. Amivel nem tudtak megbirkózni, azt megették a disznók vagy a tyúkok. Régen faluhelyen nem volt pazarlás, pedig még hűtőszekrény se volt. Ám mindig azt fogyasztották, ami helyben éppen akkor termett, vagy aktuális volt – ennél fogva friss volt, nem kellett vele kapkodni.

élelmiszer-pazarlás, ÉLELMISZER-PAZARLÁS – A legdrágább megy a kukába

Forrás: MTI/Femina

Ma már olyan korszerű megoldások is rendelkezésre állnak az élelmiszermentéséhez, mint például a mélyhűtő. A legtöbb élelmiszer lefagyasztható és „ínséges” időkben előszedhető. Milyen jó előkapni a jégről egy kis pörköltmaradékot vagy töltött káposztát ebédre, főzés helyett!

Vezető képünk forrása: commons.wikimedia.org

 

related

Címkék: legdrágább élelmiszerekélelmiszermentésnagyanyáink trükkjeiklímavédelemMagyarország
Előző hír

Afrikát látni és megszeretni…

Következő hír

ZONGOR GÁBOR KIÁLLÍTÁSA – Visszatérés Almádiba

Kapcsolódó Cikkek

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

by Veszpremkukac
2025.10.29.

A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték!” kampány arra emlékeztet, hogy a mértékletesség nem...

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

by Révész Erika
2025.10.27.

– Pontosan 25 éve ezen a napon nyitottuk meg az Oliva Éttermet – mondta Mészáros Zoltán, az étterem tulajdonosa a...

SZUBJEKTÍV – A média terepfutói

SZUBJEKTÍV – A média terepfutói

by Donát Tamás
2025.10.26.

Sokan emlékszünk arra, amikor öt éve Szarvas Szilveszter, a Hír TV riportereként kergette az utcán Gurmai Zita szocialista képviselőt. Közröhej tárgyává vált, és mémek...

CHOLNOKY-EMLÉKDÍJ – Idén dr. Imre Piroska kapta a rangos kitüntetést

CHOLNOKY-EMLÉKDÍJ – Idén dr. Imre Piroska kapta a rangos kitüntetést

by S. Bonnyai Eszter
2025.10.23.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az orvostudomány területén végzett több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként dr. Imre Piroska részére Cholnoky‑emlékdíjat adományozott. A doktornőt...

Következő hír
ZONGOR GÁBOR KIÁLLÍTÁSA – Visszatérés Almádiba

ZONGOR GÁBOR KIÁLLÍTÁSA – Visszatérés Almádiba

TÁMOGASD MOST
A VESZPRÉM KUKACOT
Támogatom

Rólunk

Veszprém város online közéleti portálja

Rovatok

  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu

Cimkefelhő

Europa Fidesz földrengés függőség hétvége koncert kézilabda Kína kütyük Menekültek plakát rendszerváltás Ukrajna választás vásárlás

Fontos

  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Médiaajánlat
  • Hozzászólási és moderálási szabályzat
  • Impresszum

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom