Tudtad, hogy a hagyományos magyar kolbász elkészítéséhez már a 18. században is használtak salétromsót? Mindezt pedig amiatt tették, mivel segít megakadályozni a botulizmus kialakulását, amelyet egyesek csak kolbászmérgezésként ismernek.
Ezt az embereket és állatokat egyaránt érintő bakteriális eredetű ételmérgezést a Clostridium botulinum által termelt mérgező anyagcseretermék, az úgynevezett botulotoxin élelmiszer útján történő elfogyasztása okoz.
Ezért is számít a modern húsipar elengedhetetlen kellékének ez az ArthurMarket sók és adalékanyagok kínálatában is kapható tartósítószer, amelyet leginkább a kolbászok és szalámik piros színének eléréséhez használnak, és általában kis mennyiségben adagolják.
Az, hogy ez mennyi pontosan, az nagymértékben függ magától a recepttől és az egyéni ízléstől. Bár azt mindenképpen hozzá kell tenni, hogy a salétromsót óvatosan kell használni, mivel túlzott mennyiségben vagy helytelenül alkalmazva különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Hogy példával is érzékeltessük a dolgot, lentebb hoztunk néhány receptet az ország két különböző pontjáról, amelyre az interneten keresztül bukkantunk rá.
Debreceni kolbász recept
Első lépésként darálj le egy nagy lyukú darálón 10 kg zsírosabb húst! Ezt követően zúzz össze 5 dkg fokhagymát, és áztasd be vízbe!
Majd mehet a darált húsba a 25 dkg só, az 1 dkg majoránna, a 6 dkg fűszerpaprika, az 5 dkg őrölt fehérbors és az 1 dkg salétrom! Mindezt pedig alaposan keverd össze a zúzott fokhagyma leszűrt levével, és töltsd vékony kolbászbélbe! Egy napot hagyd pihenni, majd tedd a füstre, és füstöld szép pirosra! Két nap után már fogyasztható is lesz!
Gyulai kolbász recept
Ennek a kolbásznak az elkészítéséhez először is szükséged lesz 10 kg húsra, amelynek a 25-30%-a húsos szalonnának kell, hogy legyen. Ezt daráld le egy nagy lyukú darálón, és adj hozzá 20 dkg konyhasót, 20 dkg édes és 5 dkg erős paprikát, 4-5 dkg fokhagymát, 3-4 dekagramm köménymagot és 1 dkg salétromot!
Amennyiben vastagkolbász készül, akkor pedig az edény tartalmához keverj hozzá még egy evőkanál kristálycukrot is! Ettől ugyanis gyönyörű fényes, piros lesz a vágási felület, és “szétdobja” a természetes ízeket.
Ha kicsivel fűszeresebbre szeretnéd elkészíteni, természetesen az is megoldható. Ebben az esetben rakj bele még némi borsot és szegfűszeget is. Hogy pontosan mennyit, az csak rajtad múlik.
A minőségi kolbászbél rendkívül fontos
Bármelyik receptet is készíted el, egy jó kolbászbélre mindenképpen szükséged lesz. Ezért is fontos, hogy a töltéshez a vékonybelet megbízható forrásból vásárold meg, mint amilyen például a fentebb már említett webáruház is.
Az előkészítése garantáltan nem fog gondot okozni. Egy csomagnyi belet némi langyos vízben meg kell tisztítani a sótól, majd rögtön lehet is használni. Bízunk abban, hogy érdekesnek találtad a cikkünket, és el is készíted majd valamelyik receptet.