Az örök vegyi anyagok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, daganatos betegséget, máj- és tüdőkárosodást, pajzsmirigy-rendellenességet, termékenységi problémát, de a túlsúly kialakulásáért is felelősek lehetnek. Mintha mégsem vennénk tudomást róluk. Felfogjuk egyáltalán, hogy mindenütt ott vannak? Már a vadállatok vérében is, de a folyókban, ivóvízbázisokban, az élelmiszer-csomagolásban, a teflonbevonatú edényekben, vízhatlan ruházatban.
Mik ezek az örök vegyi anyagok? A perfluor- és polifluor-tartalmú alkilanyagokat (PFAS) azért nevezik öröknek, mert nagyon nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak le. Mintegy 5000 féle vegyi anyagról van szó, amelyeket széles körben használnak, a tűzoltóhabtól a vízlepergető textíliákon át az élelmiszer-csomagolásokig és kozmetikumokig.
Mindenütt ott vannak
Mondhatnánk jól sikerült fejlesztésnek is, hiszen megfelelnek a célnak: ellenállók, szenny- és víztaszítók, csak arra nem gondoltak, hogy az emberi szervezetbe, a természetbe bekerülve sem bomlanak fel. Nehéz elkerülni őket, mert mindenütt ott vannak, de a szakértők szerint amennyiben felfogjuk a veszélyt, kiválthatjuk ezeket.
Mindenben ott vannak, ami nem ázik át, a fogselyemtől kezdve a műanyag élelmiszer-csomagolásokon, teflonbevonatú edényeken keresztül a szőnyegekig, bútorkárpitig. Ezek adják a tapadásmentességet, folt- és szennyezettségmentességet például a teflonnak, a műanyag dobozoknak. A gyorséttermi csomagolásokból ezért nem csorog ki az étel. Sok helyen nem csak hamburgert, de mindenféle más ételt, salátát, szendvicset, sült krumplit is ilyen csomagolásban kapunk.
Szakértőktől tudni, a kockázat, amit ezek jelentenek, az érintkezési időtől függ, vagyis attól az időtől, amelyet az élelmiszer a műanyag zacskóban, műanyag dobozban vagy a papírcsomagolásban töltött. Az élelmiszeren keresztül bejutnak és megtapadnak a vérünkben, és hajlamosak felhalmozódni a szervezetünkben.
Aggasztó foltok Európa térképén
Szinte csak ott nem találnak örök vegyi anyagot, ahol nem keresnek. Egy tudományos felmérés során Európa-szerte több ezer helyszínen találtak magas koncentrációban olyan szennyező anyagokat, amelyek természetes úton nem bomlanak le, azonban a szervezetben felhalmozódnak és mérgezők lehetnek – írta meg a Guardian.
Térképek is készültek, ezek a szakértők szerint igen aggasztó látványt tárnak elénk. Belgiumban a természetben a legmagasabb a koncentrációjuk, de minden más országban számos olyan területet találtak, ahol előfordulásuk jóval meghaladja a tolerálható mértéket. Eleve a feltételezhetően szennyezetebb területeket vizsgálták meg, olyan gyártóüzemek környékét, amelyek használják, vagy gyártják ezeket az anyagokat, de vizsgálták a nagy folyókat is.
Benne vannak az esővízben, a talajban, a vízfolyásokon és óceánokon keresztül az egész világot beterítették. A PET Kupa és az Eurofins közös laboratóriumi felmérése során a Tiszában is azonosítottak hírhedt vegyületeket, s a Duna sem mentes tőlük. Egy magyar–dán tudományos együttműködés megerősítette a korábbi Eurofins-méréseket: a Duna budapesti szakaszán gyűjtött mintákban renkívül magas a mikroműanyagok koncentrációja.
Miért nem tiltják be?
Felmerül a kérdés, hogyha a riasztó adatok kutatásokkal igazoltak, akkor miért nem tiltják be őket? Az Európai Unióban pontosan egy évvel ezelőtt elkezdődött a betiltásukról benyújtott javaslat vitája, de mára gyanúsan nagy lett a csend körülötte. Vélhetően az ipari lobbi megpróbálja leplezni, felhígítani a problémát. Ha megszavaznák a javaslatot, ez lenne az Európai Unió eddigi legnagyobb kiterjedésű vegyipari szabályozása.
Mit tehetnénk mi magunk?
Dobjuk ki a teflonedényeket és a műanyag dobozokat? A Washington Postnak nyilatkozó PFAS-szakértő annak érdekében, hogy minimalizáljuk a veszélyt, azt javasolja, hogy csomagolt helyett vásároljunk friss élelmiszereket. Minél kevesebb csomagolt élelmiszert fogyasztunk, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy hosszú távon veszélyeztetjük magunkat. Ugyanis amikor az ételt műanyag edényben melegítjük fel, fennáll a veszélye annak, hogy a csomagolást esetlegesen bevonó mikroműanyagok egy része gőzzé alakul, és szennyezi a benne tárolt élelmiszert. A szakértők azt javasolják, hogy az ételmaradékokat és más élelmiszereket ne műanyag, hanem üvegedényekben tároljuk a hűtőben.
Még az előre csomagolt mikrohullámú pattogatott kukorica rendszeres fogyasztásától is óva intenek egyes szakértők, mivel a kukoricaszemek hosszú időt töltenek az olajjal és egyéb ízesítőkkel teli csomagolásban.
Na és kedvencünk, a teflon? A tapadásmentes edényeket és serpenyőket gyakran PFAS-t tartalmazó anyaggal vonják be. Bár a szakértők szerint nem valószínű, hogy ezek miatt kerül kimutatható mennyiség ezekből a káros anyagokból a szervezetünkbe, mégis inkább az öntöttvas és rozsdamentes acéledények használatát javasolják.
Fontoljuk meg otthoni vízszűrő rendszer beszereltetését is. A csapokon vagy a vízkannákban lévő szénszűrők – ha a szűrőket rendszeresen cseréljük – csökkenthetik a PFAS-szintet.
Kiszűri a:
- a gyom- és rovarirtószerekből esetlegesen visszamaradt maradványokat
- a nehézfémeket (réz, ólom stb.)
- a klórt, klórvegyületeket
- a lebegőanyag-szennyeződéseket (rozsda, vízkő stb.).
Magyarországon 2023 januárjától az ivóvíz minőségéről szóló kormányrendelet is szabályozza, hogy ezeknek a vegyületeknek a mérését, vizsgálatát ellenőrizni kell.
A rendelkezésre álló információk szerint mára felismerte a tudomány az örök vegyi anyagok veszélyét, elkezdődött a szabályozásuk, csak félő, hogy már elkéstek vele.
Vezető képünk: Mindenben és mindenütt ott vannak az örök vegyi anyagok, ami nem ázik át. Sehol, az emberi szervezetben sem bomlanak le, hanem halmozódnak. Fotó: Irish Examiner