Ha szereted az izgalmas ízeket, akkor biztosan nem fogsz csalódni a csípős chilikben. Érdemes azonban tudni, hogy rengeteg különféle chili létezik, mindegyik más okból különleges.
Meghatározható számszerűleg, hogy mennyire csípős egy chili
A chilik erőssége eltérő intenzitású attól függően, hogy mennyi kapszaicin van bennük. Annak érdekében, hogy az egyes fajtákat össze lehessen egymással hasonlítani, a csípősséget számszerűsíteni szokták. Ez kapóra jöhet akkor, amikor például chili szószt készülsz vásárolni, így tisztában lehetsz ugyanis azzal, hogy mire számíthatsz.
Erre a számszerűsítésre Scoville-skála ad lehatőséget, amelynek mértékegysége az SHU, azaz Scoville Heat Units. A Jalapeno 2500-8000 SHU közötti értékkel rendelkezik, a Serrano 10 ezer és 23 ezer közötti SHU-ra tehető, a Habanero esetén ez a szám 100 ezer és 350 ezer között alakul.
A Bhut Jolokia, azaz a szellem chili erőssége elérheti az egymillió SHU-t is. A Carolina Reaper 1,4 millió és 2,2 millió SHU közötti értékkel büszkélkedhet.
Minden chilinek megvannak a maga ismertetőjegyei
Az említett Jalapeno meglehetősen visszafogottan csípős, legalábbis a többi chili típushoz képest. Saláták, szószok és salsák elkészítéséhez ideális, nagyon könnyű beszerezni.
A többi chili már nem mindenhol érhető el, hiszen jóval csípősebbek. A Serrano áll legközelebb erősségét illetően a Jalapenóhoz, mexikói ételkülönlegességek megbolondításához előszeretettel használják.
A Habanero már sokkal csípősebb, ezért érdemes mértékkel alkalmazni. Amellett, hogy rendkívül erős, intenzív gyümölcsös ízvilággal is rendelkezik. A legerősebb chilik közé tartozó Ghost Pepper még a tapasztaltabb chili fogyasztók számára is kihívást jelent. Aki nem retten meg semmitől, annak a világ jelenleg legerősebbjeként számon tartott Carolina Reapert is érdemes megkóstolnia.
Rengeteg mindenhez lehet használni chilit
Chilit bármilyen ételhez használhatsz, amely csípős ízt kíván. Levesek, pörköltek megízesítéséhez például egyaránt jó. Szószok, mártások csípőssé tételéhez is alkalmazható, de bevetheted a chiliket ízfokozó gyanánt is húsok pácolásakor. A chilikből akár házi savanyúságot is lehet készíteni. Szárított és porrá őrült formában pedig fűszerként is használható.
Fontos azonban, hogy ha csak most ismerkedsz a chilikkel, akkor legyél mértékletes. Eleinte legyél rendkívül óvatos, majd szép fokozatosan növelheted a chili mennyiségét az egyes ételek esetében. Jó tanács, hogy mindenképpen viselj kesztyűt, amikor a chilivel bánsz, hiszen a kapszaicin irritatív hatással lehet a bőrödre. A szemed és az orrod ne érintsd meg, ha pedig végeztél a chilivel kapcsolatos teendőkkel, jó alaposan moss kezet!
Ha megfogadod a fenti tippeket, akkor a chili paprikák használatával különleges ízű ételeket készíthetsz. Lehetőleg ne rögtön a Carolina Reaperrel kezdj, hanem haladj lépésről lépésre. Fedezd fel a különleges aromájú csípős chiliket, hiszen rengeteg eltérő változat létezik!