Már az első tavaszi napsütések idején is előfordul, hogy a korzón sétálgatva az embernek eszébe jut a fagylalt. Laikusként persze fel sem mérjük, hogy milyen sokféleképpen is készülhet ez a leginkább a nyárhoz, de minimum a jó időhöz kötött finomság.
Fagylaltkészítési technológiák
Fagylalt számtalan módon készülhet, a legtöbb helyen természetesen ez manapság is úgymond hagyományos fagylaltgépben történik.
Ezek a gépek alapesetben egy dobbal rendelkeznek, amelybe be kell helyezni az alapanyagokat – tej, cukor, gyümölcspüré, aromák, stb. – majd a keverőlapát segítségével ezeket elegyítjük folyamatos keverés és hűtés közepette. A módszer alapvetően mechanikus, az elektromos áram alkalmazása nélkül is hasonló módon zajlott.
Van, ahol a hűtéshez folyékony nitrogént használnak, ami rendkívüli módon meggyorsítja a folyamatot, és nagyon krémes textúrát eredményez. A nitrogént üzemi körülmények között szárazjég is helyettesítheti, előzőhöz hasonlóan ez is veszélyes anyag, ami körültekintést igényel, számos előírást kell betartani a használatához.
A soft serve gépek nagy mennyiségű lágy fagylaltot készítenek, gyorséttermekben, „kinyomós” fagyi árusoknál találkozhatunk velük.
Fagylalt tej nélkül
Mivel egészségügyi okokból vagy egyéb megfontolásokból sokan vannak, akik a tejtermékek fogyasztását kerülik, ezért ehhez a trendhez a fagylaltkészítőknek is valamilyen módon alkalmazkodniuk kell.
Kézenfekvő megoldás a különböző növényi tejek alkalmazása, például a kókusztej krémes és gazdag textúrát adhat a fagylaltnak, és már természetes édesítőszerként is működik. Remekül harmonizál sokféle gyümölccsel, dióval illetve csokoládéval.
Szintén jó megoldás lehet a mandulatej, amit magas zsírtartalma tesz alkalmassá a használatra. Több gyümölcs önmagában is megfelelő alapanyag lehet, ilyen például a banán vagy a mangó, ezek mind az állag, mind az íz tekintetében megfelelőek a magas minőség eléréséhez.
Kézműves fagylalt
Talán éppen a jelenleg is zajló gasztroforradalom eredményeként a fagylaltozók között a legnagyobb tisztelet egyértelműen az úgynevezett kézműves helyeket övezi. Ehhez a jelzőhöz a legtöbb vásárlói fejben a minőségi alapanyagok használata társul, hogy minden termék friss, természetes összetevőkből készül, az organikus, helyi, tiszta alapanyagok is szinte elvárásnak számítanak.
A kézműves fagylaltozó kínálata, mondhatni definíció szerint egyedi, különleges ízvilágot kínál saját fejlesztésű, kreatív receptek alapján. A szolgáltatás minősége sem hagyhat kívánnivalót maga után, fontos a kellemes és barátságos környezet, a tiszta és vonzó kialakítás, valamint természetesen a közvetlen, felkészült személyzet, melynek tagjai mindig készek beavatni a vendéget bizonyos műhelytitkokba, hogy aztán a bennfentesség érzésével nyalhassa el a kiválasztott finomságot.
Alapszükséglet természetesen a minőségi felszerelés, amire a Nagykonyhai.com Webáruház ipari fagylaltgépei illetve a profi fagylaltpultok jelenthetnek biztosítékot.