A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett idén Olaszország kulináris különlegességeivel és a korábbinál is gazdagabb programkínálattal várja a látogatókat a Balaton Wine & Gourmet.
A Kolostorok és Kertek rendezvényhelyszínen szeptember 6-ától 8-áig a kiállító pavilonok mellett öt helyszín lesz: nagyszínpad, mercato színpad, Jezsuita templombelső, borszakmai sátor és gyereksátor. A szervezők három nap alatt félszáz izgalmas programot kínálnak a gasztronómia és a borkultúra iránt érdeklődőknek.
A nagyszínpadon kulturális programok, ingyenes kóstolókkal egybekötött étel- és italbemutatók kapnak helyet. Lesz többek között aperitivo szeánsz DJ-vel, a szervezők megidézik az ötvenes–hatvanas évek olasz dolce vita hangulatát zenével, robogókkal, és megjelenik az olasz bárkultúra, azaz az édes élet keserűinek és aperitifjeinek bódító világa is. Érkezik egy olasz sommelier nagymester, aki az olivák sokféleségét mutatja be, a legrégebbi magyar pezsgő manufaktúra, a Törley pedig elhozza a legkiválóbb nemzetközi brut nature, azaz zero dosage remekeket. Ezek a legszárazabb pezsgők.
Horkay András CEWI alapító vezetésével a meghívottak a klímaváltozás következményeiről beszélgetnek borászati szempontból. Dr. Mészáros Gabriella a nők borászatban, borkultúrában betöltött szerepéről beszélget a vendégeivel.
A mercato színpadon bemutatók és kóstolók veszik sorra az olasz gasztronómia alaptételeit, és adnak kóstolót a pizza-, a pasta-, a gelato- és a kávéuniverzum ízeiből.
A nagyközönségnek szóló ingyenes előadások mellett élményétkezéseken, workshopokon és vezetett kóstolókon keresztül is betekintést kínál a rendezvény az olasz gasztronómiába a jezsuita templomban.
– A hagyományos olasz konyhát két neves Michelin-csillagos séf, Giuseppe di Iorio és Gianni Tarabini közreműködésével szervezett élményétkezéseken mutatjuk be – mondta a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete.
A bor mellett önálló kóstolón megjelennek a buborékok is az olasz italkultúra legszebb tételeivel a proseccótól kezdve a franciacortán át a hagyományos, palackban érlelt pezsgőig.
A jezsuita templomban lesz dr. Fiáth Attila vulkanikusbor-bemutatója is, amely a Badacsony és a Somló mellett a Vezúv és az Etna borászati különlegességeit veszi sorra. A borprofesszor egy másik előadásában összecsap majd észak és dél, és eldönthetetlen versenyben megmérkőznek egymással a Balaton északi és déli partjának borai.
A CEWI borszakmai élménysátorban regisztrációhoz kötött előadásokon és vezetett kóstolón vehetnek részt a látogatók, a gyereksátorban pedig Kalas Györgyi vezetésével gasztrofoglalkozások várják a legkisebbeket.
A rendezvényről bővebben a Balaton Wine & Gourmet honlapján tájékozódhatnak.
Fotók: Balaton Wine & Gourmet