• Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
Veszprém Kukac
No Result
View All Result

ÉLETMÓDORVOSLÁS: Mikroműanyagok a levegőben, vízben, ételben

by Bartuc Gabriella
2024.03.07.
in Életmód, Egyéb
mikorműanyagok, ÉLETMÓDORVOSLÁS: Mikroműanyagok a levegőben, vízben, ételben
140
SHARES
1.3k
VIEWS
Megosztom a FacebookonMegosztom a Twitteren

Ez is tetszeni fog

UTÓREZGÉSEK – A halál tudata gazdagíthatja életünket?

MINDENSZENTEK – A gyertya és a lángja

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

Csapvizet igyunk vagy palackozott ásványvizet? Friss tőkehúst vegyünk vagy előre csomagoltat? – kérdeztük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereitől beszélgetésünknek ebben a 3., befejező részében. A többek között az élelmiszercsomagolásokból az emberi szervezetben lerakódó mikroműanyagok korunk egyik legújabb egészségügyi problémája.

mikorműanyagok, ÉLETMÓDORVOSLÁS: Mikroműanyagok a levegőben, vízben, ételben
Mikroműanyag szennyezés a vizes palackokból is. Fotó: Saint John’s Organic Farm

Az emberiség kitalálta a műanyag tárgyakat, műanyag csomagolást, műszálas ruhát, műanyag lábbelit stb. mert praktikus, olcsó, higiénikus. Csak arra nem gondoltak, hogy ezek belekerülve a vizekbe, a természetbe, az emberi és állati szervezetbe, károsíthatják azokat. Ezt a veszélyt az utóbbi évtizedben kezdik igazán felismerni, amikor a legkülönbözőbb ételekben és italokban mutatnak ki mikroműanyagokat, amiket gyanútlanul elfogyasztunk, hiszen szabad szemmel nem látszik. A Nébih szakembereit többek között az élelmiszerekben található mikroműanyagokról kérdeztük sorozatunknak ebben a 3., befejező részében.

mikorműanyagok, ÉLETMÓDORVOSLÁS: Mikroműanyagok a levegőben, vízben, ételben
Áldás vagy átok az élelmiszercsomagolás? Fotó: transpack.hu

Francba a csomagolással!

– Vajon egészségesebb-e a frissen mért tőkehús az előre csomagoltnál? Szinte naponta jelennek meg hírek arról, hogy műanyagot találtak fehérje-, illetve vegán hússzerű készítményekben. Milyen hatással lehetnek a mikroműanyagok az emberi egészségre?

– Számos kutatásról olvashatunk, mely szerint a mikroműanyagok (azaz az 5 mm-nél kisebb műanyag szemcsék) károsan hatnak az emberi szervezetre, és akár már vérből is kimutatták őket. Az Európai Unió a mikroműanyagok környezetbe jutását szeretné visszaszorítani a 1907/2006/EK számú REACH rendelet által, de élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályozás és határérték még nem jelent meg. Mivel nem kizárólag az élelmiszerrel kerülhetnek a szervezetbe, hiszen ott vannak a folyóvízben és a levegőben, így elképzelhető, hogy a húskészítményekben is megtalálhatóak. A környezetből a műanyag használati tárgyak aprózódása során kerülnek be a szervezetbe vagy a húsba. Vagyis a csomagolás ilyen szempontból már kisebb hatással van a benne lévő élelmiszerre, amennyiben azt megfelelően használják és tárolják.

Összességben a friss hús vásárlása jobb hatással lehet mind a környezetre, mind feltehetőleg az egészségre is, mert valószínűleg rövidebb ellátási láncon, frissebb áru kerül a birtokunkba, mint egy csomagolt termék esetében.

mikorműanyagok, ÉLETMÓDORVOSLÁS: Mikroműanyagok a levegőben, vízben, ételben
Fotó: mindmegette.hu

Saláta mosva, ecetezve

– Az ember szinte úgy érezheti, hogy aknamezőn sétál, ha alaposabban szemügyre veszi, hogy mennyi minden szennyezheti az ételünket, italunkat. Ráadásul a modern kor szennyező anyagai mellett maradtak az olyan régiek is, mint például a baktériumok. A Netflixen két olyan amerikai dokumentumfilm-sorozat is látható, a Megmérgezve, illetve Az vagy, amit eszel című, amelyek amerikai ételmérgezések okait, körülményeit rekonstruálják. Ilyen volt például a nagy hamburgermérgezés, amit az O157-es E. coli baktérium okozott. Ugyanez a baktérium az öntözéssel a zöldsalátákra is rákerülhet, ami még veszélyesebb, hiszen a salátát nyersen fogyasztjuk. A hamburgert már megtanultuk jól átsütni. A Nébih tapasztalata szerint előfordult-e E. coli O157-es fertőzés Magyarországon az utóbbi időben?

– Az E. coli az ember normál bélflórájának domináló tagja, így fertőző forrása lehet az ember vagy az állat. A kórokozó ürülékkel, széklettel kerül a külvilágba, szennyezheti az élelmiszert, a vizet és a talajt is. A védekezésre már a növénytermesztés során nagy figyelmet kell fordítani. Lehetőleg ne termesszenek zöldségeket és gyümölcsöket állattartó telepek közelében, a locsolást pedig ivóvíz minőségű vízzel végezzék. A forgalomban lévő zöldség- és gyümölcsféléket hivatalunk rendszeresen ellenőrzi: nincs információnk E. coli-szennyezettségről. Ugyanakkor a gyümölcsök és zöldségek alapos mosása elegendő biztonságot nyújthat.

Arról sincs tudomásunk, hogy Magyarországon az E. coli O157-es törzse megbetegedést okozott volna az elmúlt években, azonban javasoljuk az általános higiénés szabályok betartását a magánháztartásokban is. A mosás és az azt követő „centrifugálás” fontos konyhatechnikai gyakorlatok, de a savas önteteknek is van megelőző, élelmiszerbiztonsági funkciója.

A Nébih évek óta országos monitoringprogramot működtet a mikrobiológiai szennyezettség felmérése és kezelése érdekében. Hivatalunk szakembereinek tapasztalatai és adatai alapján, a hazai gyakorlat és a klíma körülményei között nem jár kockázattal a friss saláta fogyasztása.

Vezető képünk forrása: delish

related

Címkék: mikroműanyagokelőre csomagoltemberi egészségmonitoringprograméletmódorvoslásE. coliNemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági HivatalNébihMagyarország
Előző hír

ATOMBUNKER ELADÓ – Háborús pszichózis?

Következő hír

Neubauer Judit: egy szakács, egy vidéki ház, egy fényképezőgép

Kapcsolódó Cikkek

UTÓREZGÉSEK – A halál tudata gazdagíthatja életünket?

UTÓREZGÉSEK – A halál tudata gazdagíthatja életünket?

by Dallos Zsuzsa
2025.11.03.

Napfényes hétvégét hagytunk magunk mögött, nyoma sem volt az elmúláshoz talán illendőbb ködös, esős, hideg november eleji napoknak. A „temetőzés” végeztével azonban...

MINDENSZENTEK – A gyertya és a lángja

MINDENSZENTEK – A gyertya és a lángja

by Bartuc Gabriella
2025.10.31.

A szokásosnál is többet gondolkozunk a halálról, halottainkról így mindenszentek környékén. Ki ne tudná, ez a természet rendje, hogy egyszer csak elfogy...

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

by Veszpremkukac
2025.10.29.

A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték!” kampány arra emlékeztet, hogy a mértékletesség nem...

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

by Révész Erika
2025.10.27.

– Pontosan 25 éve ezen a napon nyitottuk meg az Oliva Éttermet – mondta Mészáros Zoltán, az étterem tulajdonosa a...

Következő hír
Neubauer Judit: egy szakács, egy vidéki ház, egy fényképezőgép

Neubauer Judit: egy szakács, egy vidéki ház, egy fényképezőgép

TÁMOGASD MOST
A VESZPRÉM KUKACOT
Támogatom

Rólunk

Veszprém város online közéleti portálja

Rovatok

  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu

Cimkefelhő

Europa Fidesz földrengés függőség hétvége koncert kézilabda Kína kütyük Menekültek plakát rendszerváltás Ukrajna választás vásárlás

Fontos

  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Médiaajánlat
  • Hozzászólási és moderálási szabályzat
  • Impresszum

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom