Ha most láttad elérkezettnek az időt arra, hogy felfedezd magadban a cukrászt, akkor jó receptekre és néhány konyhai eszközre biztosan szükséged lesz majd.
A kínálat azonban olyannyira széles – elég csak megnézni a Lakberbazár bögréket és egyéb termékeket tartalmazó kategóriáját, hogy ennek a kezdőcsomagnak összeállítása egyáltalán nem egyszerű feladat. Ezért is állítottuk össze ezt a listát, amelyben megmutatjuk, szerintünk melyek azok a sütésnél használt eszközök, amelyekre minden kezdőnek szüksége lehet.
Mérőeszköz
Bár lehet, hogy a főzés során némi gyakorlat megszerzése után már képes leszel szemmértékkel és érzéssel adagolni az alapanyagokat, a sütéssel viszont már más a helyzet. Ahhoz, hogy megfelelő legyen az általad készített sütemény állaga, pontosan ki kell mérned a receptben írt arányokat, amelyhez jól jön majd egy mérleg vagy egy mérőpohár.
Keverőtál
Miután kimérted az összetevőket, szükség lesz majd különböző méretű tálakra, amelyekben összeállíthatod majd a tésztát. A legideálisabbak erre a rozsdamentes acél edények, hiszen tudsz bennünk vízgőz felett habosítani, csokit olvasztani, de a kelt tészták dagasztásánál, tárolásánál is igazán jó választásnak bizonyulnak.
Nyújtódeszka és a nyújtófa
Ahhoz, hogy fánkot, mézes krémest vagy egyéb hasonló süteményeket tudj készíteni, szükséged lesz egy nyújtódeszkára és egy nyújtófára is. Ha nem szeretnél sokat bajlódni a mosogatással, és gyorsan végeznél a munkával, akkor válassz mindkettőből szilikon változatot! Ehhez ugyanis nem tapad hozzá a tészta.
De egyébként a nyújtófa másfajta feladatokra is alkalmas lehet. Összetörheted vele például a fűszereket, a magvakat és a kekszeket is.
Habverő és kézi mixer
Bár van, aki már egy kézi habverővel is képes felverni a tojásfehérjét vagy a habtejszínt, de eléggé fárasztó folyamat. Így, ha szeretnéd megkímélni magad, akkor érdemes beszerezned egy kézi mixert, amelynek a habverő feje mellé spirálos dagasztó is jár. Az utóbbit ugyanis használni tudod majd a kelt tészták készítésénél is.
Spatula
Spatulából sem árt, ha több van kéznél. Jól jöhet például a masszák keverésénél, a krémeket is könnyebben a formába lehet simítani a segítségével, illetve a mázak elkenésénél is jó szolgálatot tesz.
Sütőforma és tepsi
Tepsik és a sütőformák sem hiányozhatnak a repertoárodból. Fontos, hogy legyen belőlük kéznél kisebb és nagyobb, illetve többféle anyagból készült változat is. A szilikonnak és a fémnek is megvannak ugyanis a maga előnyei.
Ecset
A felsorolás végére hagytuk a kenőecsetet, amely elsőre lehet, hogy apróságnak tűnik, de igazán hasznos tud lenni a konyhában. A segítségével megkenheted például a tészták külsejét tojással, tejjel és olvasztott vajjal, de a formák kikenésénél is használható.
Ezekre az eszközökre tehát mindenképp szükség van a konyhában.