A McDonald’s két évvel ezelőtt nagy reményekkel dobta piacra növényi alapú burgerét. A növekvő vegán és vegetáriánus fogyasztói csoport számára is vonzóvá kívánták tenni a növényi alapú McPlant burgert. Nem jött be nekik.
A vegán és vega étkezési szokások terjedése egyértelmű jele annak, hogy az emberek egyre inkább keresik a húsmentes opciókat, de a növényi alapú élelmiszerek és laboratóriumi húsok elfogadása még nehézkes. Ez a trend a gasztronómiai piacot is átalakítja, de nem mindenhol aratnak sikert a vega opciók és a laborhusik.
McPlant helyett csirke
A McPlant-et először néhány kiválasztott amerikai piacon, például Dallasban és San Franciscóban tesztelték, de az eredmények nem voltak túl fényesek. Joe Erlinger, a McDonald’s amerikai elnöke a Wall Street Journal globális élelmiszerfórumán elismerte, hogy az új burger nem hozta meg a várt sikert – írja a Forbes.
Bár Európában a McPlant egész jól teljesített, az amerikai fogyasztók egyszerűen nem kaptak rá a húsmentes hambira. 2021 novemberében a tesztelés első fázisában még körülbelül 500 burgert adtak el hetente, de 2022 februárjára, amikor 600 helyszínen tesztelték, az eladások drasztikusan visszaestek. Vidéken még rosszabb volt a helyzet – tájékoztat a QSR Magazin. Így az amerikai McDonald’s a húsmentes „húspogácsa” helyett csirkehúsos szendvicseket dobott a piacra. A McCrispy szendvics milliárd dolláros márkává nőtte ki magát, és a csirkés termékek összesen 25 milliárd dolláros éves forgalmat generálnak. Úgy tűnik, most a csirke menőbb, mint a marhahús, és a McDonald’s erre játszik.
Műhúsgyártás 3D-nyomtatóval
A laboratóriumban készült, vagyis a szintetikus húsok is egyre nagyobb figyelmet kapnak világszerte. Az első ilyen terméket Szingapúrban engedélyezték, majd az amerikai hatóság is jóváhagyta két cég, a kaliforniai Eat Just és az Upside Foods mesterséges csirkéjét – írja a 444.hu
A laborhúsok azonban világszerte vegyes fogadtatásban részesülnek. Izraelben például nemrég engedélyezték az első szintetikus marhahúst, amit 3D-nyomtatóval állítanak elő. Elég bizarr, nem? A technológia folyamatosan fejlődik, és bár jelenleg még csak a kísérleti stádiumnál tartanak, az iparág sokak szerint nagy jövő előtt áll. Európában viszont több helyen ellenállásba ütköznek. Magyarország és Olaszország például betiltaná a szintetikus húsokat, mert a magyar agrárminiszter szerint a szintetikus hús veszélyezteti a hagyományos vidéki életmódot és állattartást.
Laborhús kontra mama pörköltje
Az új technológiák és étkezési szokások bevezetése mindig kihívásokkal jár. A laborban készült húsok fejlesztése hatalmas jövő előtt állhat. Megoldást kínálhat ugyanis a jövő élelmezési válságára, és véget vethet az állatok nagyipari lemészárlásának. A másik oldalon viszont ott állnak azok, akik aggodalmukat fejezik ki a vidéki életmód és a kulturális gyökerek eltűnése miatt. Az amerikai McDonald’s példája jól mutatja, hogy a növényi alapú termékek nem mindenhol népszerűek, és a fogyasztói szokások változása hosszú, időigényes folyamat.
De ki tudja, mit hoz a jövő? Lehet, hogy nemsokára már mindenhol szintetikus kolbászt és mamutfasírtot fogunk enni!
Vezető kép: Mesterséges intelligencia