Szatmári „Főzelékes” Feri évtizedes munkásságának összefoglalója a Főzelékbiblia című kötet. A könyv a szerző klasszikus fogásai mellett vadonatúj ételeket is tartalmaz.
„Utólag visszagondolva elég nagy bátorság volt hozzányúlni egy olyan klasszikus műfajhoz, mint a főzeléké – vallja a Főzelékbiblia bevezetőjében Főzelék Feri. – Remélem, hogy nem sújtanak le rám az égiek. Kevés ennyire megosztó és heves érzelmeket kiváltó ételünk van ugyanis, mint ez a tipikusan magyar egytálétel. Gondoljunk csak egy kelkáposzta- vagy egy sárgaborsó-főzelékre. Ugye, hogy nem lehet csak úgy elmenni mellettük szó nélkül? Jómagam mindig is nagy rajongójuk voltam, és szerencsére gyerekként sem sikerült elvenni tőlük a kedvemet, amiért édesanyámnak örökre hálás maradok. Egy jó, klasszikus főzelékért azóta is bármikor hazamegyek. Haza, ahol minden elkezdődött.”
Talán nincs még egy olyan szakácskönyvszerző, akinek a neve ennyire összeforrott volna a rajongása tárgyával, mint Szatmári „Főzelékes” Ferié. Ennek a tőrőlmetszett magyar ételfajtának ő a nem hivatalos, de jól ismert nagykövete. Évtizedes munkásságának összefoglalója ez a kötet, amely klasszikus fogásai mellett vadonatúj ételeket is tartalmaz, a teljességre törekvés igényével.
A Főzelékbiblia, akárcsak a Biblia maga, két fő egységből áll. Az „ószövetségi” részben a nagymama konyhájából vagy a napköziből jól ismert fogásokhoz kapunk minőségi recepteket megszívlelendő jótanácsokkal, hogy a hagyományok tovább öröklődhessenek a családban. A második, „újszövetségi” részben pedig valóságos ízkavalkáddal találkozhatunk, hiszen Feri lenyűgöző kreativitással képes ötvözni a magyar gasztronómiai hagyományokat izgalmas, a só-bors-paprika hármasán túlmutató fűszerekkel és főzelékben korábban ritkán látott zöldségekkel, hogy ne csak tápláló és egészséges, de ínycsiklandó ételek is szülessenek a jól ismert alapokon. Mivel nincsen főzelék feltét nélkül, ehhez is kapunk jó pár használható tippet.
Szatmári Ferenc agrármérnökből lett szakács és blogger. Régi álma teljesült be huszonhat év után: minden napja a főzésről szól. Missziójának tekinti, hogy javítson a főzelékek megítélésén, ami sokáig a magyar gasztronómia mostohagyereke volt. Főzelékes Feri blogján, illetve szakácskönyvein keresztül azonban tudott olyan új megközelítéseket mutatni, aminek köszönhetően már egy borsodi faluban is sikerült megszerettetni a gyerekekkel a főzelékeket.
Szentül meg van győződve róla, hogy ő az az ember, aki már az anyatejjel szívta magába a főzés szeretetét. Az ízek, az ételek, a főzés és minden, ami ezzel jár – például a szeretet – számára nagyon sokat jelent.
A Főzelékbiblia a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg, és erre a linkre kattintva megrendelhető.
A vezető képen Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri. Fotó: 21. Század Kiadó/Körmendi Imre