Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők, derül ki a Syngenta helyzetképéből. A vállalat előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a hatalmas károkra képes szürkerothadásra kell figyelmet fordítaniuk a szőlőtermesztőknek.
A tavalyi év remek volt a hazai szőlőágazat számára: az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le a gazdálkodók – mondta Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere. – Idén a szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek tűnik, így optimistán tekintenek a termesztők az idei év eredményei elé is.
Hagyományosan a Csabagyöngyével indulhat az idei szüret, ám a többi szőlőfajta is jelentősen előrébb tart a fejlődésben. Varga Zoltán szerint ez az év sem növényvédelmi, sem pedig időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak. A szőlő fejlődése tavasszal későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson, és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is. A gazdáknak érdemes odafigyelniük az atkapopuláció gyérítésére. Erre a Syngenta Vertimec Prót ajánlja. Ha pedig moly vagy szőlőkabóca problémával küszködünk, a Luzindo vagy az Affirm lehet a jó megoldás. Ez nagyon fontos fázis, hiszen a jó fürthigiénia és az egészséges szőlő jelenti a sikeres szüret alapját. Az elmúlt napok csapadékos időjárása viszont kedvez a kórokozóknak. Minden olyan esetben, ahol egy kicsit lazábban védekeztünk, felüthetik a betegségek a fejüket. Lisztharmat ellen kén (Thiovit Jet), peronoszpóra ellen réztartalmú (Neoram) szerek használhatóak. Figyeljük az előrejelzéseket, és okszerűen védekezzünk. Ha a tünetek jelen vannak, ne felejtsük el a kezelést, mert annak elmaradását a következő évben fogjuk „megfizetni”, hiszen a kórokozók könnyen áttelelnek.
A szakember szerint a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása, mert ez olyan mértékű károkat tud okozni, amelyre az egész évi munka rámehet. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte és a fürtön keletkező mechanikai sérülések. A nedves, párás levegő indukálja a fertőzést, de ahhoz, hogy az kialakuljon, szükség van egy mechanikai sérülésre, amin keresztül a kórokozó bejut a növényi szövetekbe. A sérülések keletkezésének számos oka lehet, ilyen például a szőlőmoly rágása. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése csak katalizálja a folyamatot, és a betegség terjedésének mértéke is felgyorsul. A rothadt fürtök szüretkor rontják a minőséget és a mennyiséget.