Olyat láttam, amitől eltátottam a számat: szombaton délben kisebb sor alakult ki a füredi Tagore sétány végében lévő kiváló étterem előtt. Hosszú percekig kellett várni szabad asztalra. Alig van nyitott étterem a Balatonon. Ki lehetne tenni a zárva táblát. Miközben a turisták nem hagyják magukat, jönnek megadóan.
Ragyogó napsütésben fiatalokból álló vidám csoport fürdött a Balatonban szombaton délben, majd edzett a strandon. Kisgyerekes családok, kutyasétáltatók grasszáltak a Tagore sétányon, Füreden. Ezektől a ritka kivételektől eltekintve szinte kizárólag a műjégpályákon van nyüzsgés télen, egyébként mélyen hallgatnak a vízparti települések. A vendégek is mintha lábujjhegyen járnának, ehhez igazodva.
Tihanyban meg mostanság egyenesen az az érzése támad az embernek, hogy valami katasztrófafilm forgatásába csöppent. A faluban lebontott tetejű, ponyvával bevont, felállványozott házak látványa fogadja a vendégeket. A település szimbóluma, az apátság teljes renoválás alatt van kívül-belül, de a környéke is teljesen feldúlt: zsákok, felszedett kockakövek, acélkerítések, cserép, ponyva, amerre csak néz az ember. Feliratokon kérnek bocsánatot a kellemetlenségért a kivitelezők. Szerencsére az elénk táruló isteni panorámát semmivel sem lehet elrontani. Az elaggott utcák, sikátorok, a néhány, nyitva lévő zsibvásáros is adja magát.
Igazából, akik télen ide zarándokolnak, nagyjából tisztában vannak vele, hogy mire számíthatnak, hogy szinte minden zárva, de akkor is jönnek, mert megindító honvágyat éreznek a természetesség, a víz- és földszag után, ezért cserébe eltűrnek mindent.
Olvasom, hogy a horvát tengeren is hasonló a helyzet télen. Egy kis túlzással ott is ki lehetne tenni a zárva táblát. Dubrovnik polgármestere rászólt a vendéglősökre, egyezzenek meg egymás között, hogy mindig legyen néhány nyitva, mert ha nem, akkor elrendeli ő. Azért mérges a város első embere, mert amerikai tévésorozatot forgatnak náluk és a népes stábnak nincs hol megszállni, nincs hova beülni, mert télen minden zárva.
Az Adrián már nagyban keresik a személyzetet az idei nyárra a vendéglőkbe, szállodákba. Tanultak a tavalyi évből, amikor a covid miatt kivártak, aztán személyzet nélkül maradtak. A szakácsoknak, séfeknek havi 12–20 ezer kunát kínálnak, ami forintra átszámolva félmilliótól egymillióig terjed. Ami egy kicsivel több, mint nálunk. A horvát átlagkereset is magasabb a magyarnál: 7300 kuna, azaz 340 ezer forint.
Fotók: a szerző