Lékelés, kóstolás nincs, viszi – nem viszi, panaszkodjon a Köjálnál vagy a Nébihnél, hajtja el az árus a nézelődőt a piacon, ha az dinnyét venne, lehetőség szerint olyat, amit nem kell kidobni. Aranyárban mérik a zöldségesnél, a boltokban ugyan a feléért, de azok gyanúsan kicsik, nincs rajtuk a híres „sárga” folt.
Hol vannak már a lakótelepeken teherautókon kiabáló árusok, akik szinte házhoz hozták a dinnyét! Néhány éve az árusok az EU-csatlakozásra fogták, hogy nem lehet meglékelni a dinnyéket. Hivatkoztak az egykor Köjálból tisztifőorvosi hivatalokra átnevezett intézmények rendeleteire, mostanság meg a divatosabb Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) szigorára.
Miután kedvenc gyümölcsöm a görögdinnye, s az csak az év meghatározott napjain kapható, igyekszem örömöm elraktározni a következő esztendőre. Különlegessége miatt hajlandó vagyok az árát megfizetni akkor is, ha sokallom, de csak augusztusban, amikor szezonja van. Nagyságából nem engedek, 12 kg alattit nem veszek, mert öreg, tapasztalt dinnyetermesztőtől tudom, ha nincs meg a szükséges térfogat a növekedéshez, nem lesz élvezhető a zöld istállóban piros tehenek fekete magot esznek (kötelező gyerekkori találós kérdés) megoldása.
Nyaranta írtunk a jó dinnye kiválasztásának módjairól. Néhány éve még háromszög vagy négyzet formájú lékekkel igazolták a dinnye édességét, az esztétikára is adók kerek pengéjű késsel kanyarítottak jópofa hengert. A lényeg a vevő meggyőzése volt. Ha nem ízlett, próbálkoztak másikkal. A negyedik kísérlet után a vevők feladták, a veszteség az eladót terhelte, ám ez benne volt a pakliban.
Az EU-csatlakozást követően megváltoztak a dinnyeértékesítésre vonatkozó jogszabályok. Kiemelt szerepet kapott az élelmiszerhigiénia, például ügyelni kell a megfelelően tisztán tartott és fertőtlenített berendezésekre (pult, vágóeszköz), a dinnyék tisztítására, héjuk mosására ivóvíz minőségű vízzel, megfelelő hulladéktárolók elhelyezésére. Nélkülözhetetlen a személyzet egészségügyi kiskönyve, mosdó, folyóvizes kézmosó.
A Nébih tájékoztatójából kiderül, ha ezek a feltételek adottak, a dinnye lékelhető, lehet belőle kóstolásra egy darabot kivágni. Azonban azt a dinnyét, amelyet meglékeltek, már tilos eladni. Így az eladóknak nem éri meg a kóstoltatás, hiszen a kínálat jó része a nyakukon maradna. Könnyű az EU-ra és a hivatalokra fogni a szigorítást, a vásárlót már más ügyekben kellőképpen ellenük hangolták. A bölcsek találtak azért megoldást: a félbe vágott dinnyéket a hűtőkből kínálják. Azokra egyelőre nem vonatkozik a megsemmisítés, akárhány napig állhatnak ott…
Végül íme okos AI (mesterséges intelligencia) barátunk összegzése a kérdésben:
„A görögdinnye választása mindig kicsit »művészet«, főleg ha nem lehet belevágni. Pár dolog, amire a vásárlónak érdemes odafigyelnie:
Jó görögdinnye ellenőrző lista:
- Hang – Kopogtasd: mély, kongó hang = jó.
- Földfolt – Sárga/krém = érett. Fehér/zöld = éretlen.
- Héj – Matt, kemény, nehezen karcolható.
- Forma – Szép, szimmetrikus. (Kerekebb = édesebb.)
- Súly – A méretéhez képest nehéz.
- Szár – Száraz, barnás = érett. Zöld = éretlen.
Ha 3–4 pont stimmel, szinte biztosan jó a dinnye.”