A 31 benevezett fagylaltköltemény közül a szakmai zsűri a veszprémi Füge Fagyiudvar és Kávézó kecskesajtos kreációjának ítélte oda a Balaton fagyija 2025 címet.
A versenyre, amely ma zajlott a Balaton közepén, egy új, Tihany és Szántód között közlekedő kompon, 17 fagyizó nevezett be.
– Kreációnknak a Mekkóstollak nevet adtuk – mondta a díjkiosztót követően Penovác Anna, a Füge Fagyiudvar és Kávézó egyik tulajdonosa.
Ő és tulajdonostársai, Hakkel Zsófi és Tremmer Roland együtt ötleteltek azon, hogy milyen fagyit készítsenek a versenyre.
– Roland azt mondta, legyen sajtos, Zsófi erre hozzátette, akkor már kecskesajtos – árulta el Anna. – Dobosi Péter szentantalfai termelőtől vásároltuk hozzá az érlelt, kemény kecskesajtot. A feketeborstól kicsit pikáns lett, a rozmaringos, mézes, sült körtétől kissé fanyar, és sós, pirított mandulát is tettünk bele. Így aztán a Mekkóstollak édes, sós, fanyar, fűszeres és csípős is egyszerre. Most ezerrel folyik az alapanyag beszerzése, hogy holnaptól már mindenki megkóstolhassa és aztán egész nyáron megtalálja a Füge Fagyiudvar és Kávézóban a Balaton fagyiját.
A szervezők szerint a Balaton fagyija választás nem csupán egy évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő verseny, hanem a minőségi kézműves fagylaltok ünnepe is.
– A rendezvény célja, hogy elismerje a fagylaltkészítők magas színvonalú munkáját, felhívja a figyelmet a helyi alapanyagokra és a kreatív ízkombinációkra, valamint tovább erősítse a Balaton gasztronómiai vonzerejét – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.
A Balaton Fagyija 2025 versenyen különdíjat kapott a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó, a Balatonmáriafürdőn működő Pingvin Fagyizó és Cukrászda, valamint a balatonszemesi Margaréta Fagyizó.
A vezető képen balról jobbra: Hakkel Zsófi, Tremmer Roland és Penovác Anna