A fogyasztók egészségét érintő aggályok miatt az Európai Bizottság betiltaná az élelmiszerekkel érintkező műanyag csomagolásokat, amelyek BPA és egyéb biszfenol anyagokat tartalmaznak. A betiltásról szóló rendelettervezetről március 8-ig lehet véleményt nyilvánítani online formában.
A betiltásra vonatkozó rendelettervezetről szóló hír a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján jelent meg. „Az Európai Bizottság a polgárok, a vállalkozások, a nem kormányzati szervezetek és más érdekeltek visszajelzését is várja a BPA, valamint egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának betiltásáról szóló rendelettervezettel kapcsolatban. Ide tartoznak a műanyag, valamint a műanyag bevonattal rendelkező csomagolás mellett egyéb terméktípusok is, mint például az élelmiszer-feldolgozó berendezések” – olvasható a Nébih honlapján.
A véleménynyilvánítás az alábbi weboldalon lehetséges.
De mi is az a BPA (biszfenol-A) és milyen bajt okoz a szervezetünkben? Ez egy olyan vegyi anyag, amely hasonló szerkezettel rendelkezik, mint az ösztrogén hormon. Leköti az ösztrogénreceptorokat, és ezzel befolyásolhatja a szervezet működését, például a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet és a reprodukciót. Szakemberek magyarázata szerint ezenkívül képes például pajzsmirigyhormon-receptorokkal is kölcsönhatásba lépni, ezáltal megváltoztatva működésüket.
Az Európai Bizottságnak a szóban forgó élelmiszer-csomagolóanyagok betiltására vonatkozó javaslatát az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos vizsgálata előzte meg. Az EFSA értékelése szerint „a biszfenoloknak való kitettség kapcsán a fogyasztók valamennyi korcsoportjának egészségét érintő aggályok merülnek fel, különösen az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban”.
Milyen termékek tartalmaznak általában biszfenolokat? Élelmiszertartályok, üdítős- és vizespalackok, cumisüvegek, a konzervdobozok belső burkolata, műanyag dobozokba csomagolt termékek, piperecikkek és higiéniai termékek.
Vannak már olyan gyártók, amelyek biszfenolmentes címkékkel hirdetik termékeik megbízhatóságát.
Vezető képünk: Hogyan kerül a szervezetünkbe a veszélyes BPA? Elsősorban az élelmiszerek csomagolásán keresztül. Fotó: Harvard Health