Otthonra lelt a BWG, vagyis a Balaton Wine & Gourmet fesztivál a Séd partján. Már tavaly is sokan sétáltak a fesztiválon kóstolópoharakkal, az idei olaszos könnyedség és a jó idő rengeteg érdeklődőt vonzott. Édes volt az élet a kolostorok kertjében.
A cím szó szerint is értendő: a szicíliaiak kedvenc édességei, a cassata, a fagylalttal töltött briós és a Keresztapából ikonikussá vált cannoli aratták a legnagyobb sikereket a veszprémi vár alatt, noha versenytársból volt elegendő. Hihetetlen árnyalatú és illatú vörösborok, pizzák, paszták, olívák varázsolták el a látogatókat, akik a mai világban szokatlanul olcsó jegyekkel léphettek az olasz–magyar paradicsomba. Rögtön a bejáratnál BWG- (Balaton Wine & Gourmet) logós üvegpoharat kaptak, rajta a gyártó, a Bohémia matricájával. Marketingből azonnal jeles.
A borkóstolási etikett érdemjegye billegett: magára valamit is adó sommelier csak olyan pohárból kóstoltat, amelyet előtte borral öblítettek, azonban a látogatókat olyannyira beszippantotta az olaszos hangulat, hogy ezen nem akadtak fenn. A völgy megtelt illatokkal, zenével, vidámsággal, a meghívott olaszok gesztusait átvették a kirándulók, akik maguk is hangossá és kedvessé válva alkalmazkodtak a dolce vita kultúrához.
Eredetileg a BWG-fesztivál szervezői a magyar, azon belül is a Balaton melletti gasztrovilág népszerűsítését tűzték ki célul. Érdekességként hívják meg nagy hírű nemzetek képviselőit: tavaly Argentína és Franciaország volt a díszvendég, idén a trikolór színeiben társunk, Olaszország. Közép-Európa legnagyobb tavának híres éttermei és pincészetei termékeikkel nem maradtak el az itáliai kínálattól, de azt nem lehet elvitatni, hogy a „légkörteremtés” nem az erősségük. Az olaszok énekeltek – a vendégek és a maguk örömére, amíg kisültek a pizzák, tekergett is a sor bódéjuk előtt.
A szícialiaiak fogadtak, hogy három kóstoltatásból megmondják, mi a kedvenc borod – természetesen a három korty grátisz. Utána örömükben akkora adagot mértek, hogy a kedves vendég jó ideig sétálhatott azzal. Hiába, az olasz bárkultúra évszázadait nem könnyű magyar földön bepótolni! Pedig az asztalok mellett csevegők próbálkoztak, néhány órára megfeledkeztek hazájuk, városuk vezetőinek húzásairól. Társalogtak, bókoltak, táncoltak. Életigenlés lenge be a völgyet.
Elhangzottak persze komoly viták is: a Balaton déli vagy északi partjának borai finomabbak. Úgy tűnt, a szakértők sem tudnak erről megegyezni, a kóstolók viszont dönteni nem akartak, nekik jöhetett mindkét oldalról.
Ahogy a többség azon sem tanakodott, hogy gyöngyözőbor, habzóbor, prosecco vagy pezsgő ízlik-e neki inkább. Értelmezni sem kívánta a zero dosage -brut nature fogalmát, ami egyébként a legszárazabb pezsgőstílust jelenti. Viszont aki akarta, megtanulhatta a Franciacorta (ejtsd: francsakorta) jelentésével együtt, amit a borrajongók Olaszország legjobb pezsgőjeként tartanak számon.
Csillagokból sem volt hiány sem az égbolton, sem a kolostor épületében, ahol két Michelin-csillagos olasz sztárséf alkotott a zárt körű rendezvényen.
Fotók: Veszprém Kukac