• Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat
Veszprém Kukac Hírportál
Támogatás
No Result
View All Result
Veszprém Kukac
No Result
View All Result

ÉLETMÓDORVOSLÁS – Egészséges étkezés – Legyünk vegánok?

by Bartuc Gabriella
2024.02.05.
in Életmód
egészséges étkezés, ÉLETMÓDORVOSLÁS – Egészséges étkezés – Legyünk vegánok?
199
SHARES
1.8k
VIEWS
Megosztom a FacebookonMegosztom a Twitteren

Ez is tetszeni fog

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

CHOLNOKY-EMLÉKDÍJ – Idén dr. Imre Piroska kapta a rangos kitüntetést

Mindenféle betegség egyik fő oka az étrendünkben és az életmódunkban keresendő – állítják szakértők. Nincs, aki ne tudná, ha jót akarunk magunknak, harmonikusan kellene élni, több zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonafélét fogyasztani. Ugyanakkor nehéz a napi rohanásban az egészséges étkezés szabályaira is odafigyelni. Ráadásul állítólag ezekben az élelmiszerekben is sok a vegyszer és más káros anyag. A 22-es csapdájában a 21. századi emberiség?

Valóban egészséges-e az az étel, amit annak hiszünk és a család elé teszünk? Egyáltalán mi ez a nagy felhajtás az egészséges életmód körül? Divat, vagy van orvosilag igazolható alapja? Életmódorvoslás sorozatunkban erről kérdezzük a szakembereket.

Mit mond az orvostudomány?

Elsőként dr. Havasi Anett belgyógyász, nefrológus, diabetológus, hipertonológus adjunktussal, a veszprémi Vanderlich Egészségcentrum orvosigazgatójával beszélgettünk.

Az első reggeli kávé mellett adott interjút az adjunktus asszony, akinek ezúton is köszönjük, hogy időt szakított ránk a zsúfolt napirendje mellett.

– Már a csapból is az folyik, hogy éljünk egészségesen, s hogy a legtöbb betegség összefüggésben áll azzal, amit megeszünk. Orvosi szempontból bizonyítható ez? Vagy egyfajta kordivatról van szó? Volt idő, amikor azt sulykolták, hogy a túlzott zsírfogyasztás vagy például a vaj egészségtelen, mert összefüggést találtak a zsiradékfogyasztás és az érelmeszesedés között.

– Az egészséges étkezés fontosabb, mint gondolnánk. Nem véletlenül tartja a mondás: az vagy, amit megeszel. Bár részben változnak a táplálkozási ajánlások időről időre, azért az alapok változatlanok. Tehát azt kimondhatjuk, hogy az egészséges étrend zöldségfélék, gyümölcsök, teljes értékű gabonafélék, tejtermékek fogyasztására épül, megfelelő arányban ezt egészítik ki a teljes értékű fehérjét tartalmazó élelmiszerek, a tojás, a halak, a húsok. Ugyanakkor kétségtelenül bonyolult kérdésről van szó, aminek nagyon sok vetülete van, és tény az is, hogy befolyásolja a mindenkori divat. Például napjainkban érzékelhetően terjed a gluténmentes táplálkozás divatja, akkor is, ha ennek nincs megalapozott testi oka. Félreértés ne essék, vannak azok a típusú diéták, amelyek a szervezet működési zavara miatt valóban szükségesek és vannak azok, amelyeket a kordivat hoz magával.

egészséges étkezés, ÉLETMÓDORVOSLÁS – Egészséges étkezés – Legyünk vegánok?
A divat is befolyásolja az étkezési szokásokat, de a zöldségfélék soha nem mennek ki divatból. Fotó: The Economic Times

Ne feledjük, az étkezési divatot nagyon erősen befolyásolják a gazdasági szempontok is. Például annak idején azért terjedhetett el a margarin felhasználása, mert ipari méretekben kellett olcsón vajszerű anyagot gyártani és ezt az amerikai ipar a margarinnal tudta megoldani. Csak később kezdtek el a kutatók azzal foglalkozni, hogy a margarinban jelen lévő túltelített zsírok igazából az érelmeszesedés szempontjából nem kifejezetten jók, és éppenhogy csökkenthetik az egészséges élet esélyeit. Egyébként ahhoz, hogy felelősséggel meg lehessen állapítani, hogy valami nem egészséges, sokszor hosszabb időnek kell eltelni.

Fókuszban az elhízás

– Ezek szerint nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, hogy mi az egészséges és mi az egészségtelen?

– Vannak tényezők, amelyekről azt gondoljuk a tudomány jelenlegi állása szerint, hogy azok biztosan nem jók az emberi szervezet számára. Napjainkban az elhízás és annak kutatása áll a táplálkozástudomány fókuszában. Ez a legnagyobb probléma, mert ez a népbetegség az, amelyhez nagyon sok más betegség is kapcsolódik és jelentősen befolyásolja az élettartamot és minőséget.

– Mi az oka annak, hogy ilyen súlyos méreteket öltött az elhízás?

Ennek megválaszolásához vissza kell menni az időben addig, amikor az orvostársadalom ráébredt az érelmeszesedés és a szív- érrendszeri betegségek okozta halálozás jelentőségére, ezt a problémát próbálták táplálkozástudomány szempontjából is valahogyan kezelni. Akkor indult el Amerikában az az irányzat (minden nagy szédítés onnan indul), hogy valahogyan le kell csökkenteni a kalóriabevitelt, amiben a zsírt tartották a legnagyobb bűnösnek. Abból indultak ki, hogy 1 g zsír kétszer annyi energiát ad, mint ugyanannyi szénhidrát vagy fehérje. Így aztán egyenlőségjelet tettek a kevesebb kalória és a zsírszegény táplálkozás közé.

Évtizedekkel később kezdtek arról cikkezni, hogy igazából nem volt megalapozott orvosi bizonyíték arra, hogy a zsírnemű anyagok túltengése okozná az elhízást. Ennek ellenére zsírszegény étrendre fogták az amerikai lakosságot, majd aztán a Föld lakosságát. Ennek ma már nagy szakirodalma van. A zsírt korlátozták, tehát valami mást kellett enni, így került túlsúlyba a szénhidrát és a fehérje az étkezésben. Az antropometriai adatokat visszamenőleg áttekintve kiderül, hogy körülbelül ettől az időszaktól kezdődött a lakosság elhízásának nagyarányú növekedése és vele együtt a diabéteszé is.

– Egyre többen egyenlőségjelet tesznek a vegán étrend és az egészség közé. Legyünk vegánok?

– A vegán étrend valóban kedvező lehet a zöldség- és gyümölcsalapú étkezés miatt, hiszen a növényi rostok fontosak az emésztés folyamatában, emellett lassítják például a szénhidrátok felszívódását. Ugyanakkor léteznek fontos, esszenciálisnak nevezett aminosavak, amelyek az állati fehérjékben vannak jelen, ezeket hívjuk teljes értékű fehérjéknek. Azzal, hogy a vegánok korlátozzák ezeknek a bevitelét, valószínűleg hiányt szenvednek ebben. Fehérjék helyett vélhetően megnövekszik a szénhidrát meg a zsír aránya a táplálkozásukban. Tudom, hogy erre számtalan ellenérvük is lehet, de ez is egy szempont. Ugyanakkor a zöldségek, gyümölcsök káros vegyianyag-tartalma is lehet egy szempont, hiszen a növények koncentrálhatják magukban.

egészséges étkezés, ÉLETMÓDORVOSLÁS – Egészséges étkezés – Legyünk vegánok?
Napjaink népbetegsége az elhízás, amihez sok más betegség is kapcsolódik. Fotó: Alfa Editors

A 22-es csapdájában?

– De hát a húsokban kimutatható káros vegyi anyagokkal ugyanez a helyzet! Mintha a 22-es csapdájában vergődne az emberiség, már minden szennyezett valamilyen mértékben.

– Valóban, teljes bizonyossággal akkor tudhatjuk, hogy mit teszünk az asztalra, ha mi magunk termeltük, vagy olyan valakitől vesszük, akiben megbízhatunk. Mindenkinek el kell dönteni a prioritást, ha valaki arra teszi fel az életét, hogy magának házilag megtermeljen mindent, és erre hajlandó jelentős energiát fordítani, azt is lehet, csak financiálisan nem biztos, hogy jól jön ki belőle, legfeljebb ha eladásra rendezkedik be.

– Miféle bajt okozhatnak a káros anyagok a szervezetünkben?

– Nincs kiírva a vastagbélre, amikor megtükrözik, hogy azt a daganatot konkrétan mi okozta. De látszik a tendencia, hogy a daganatos betegségek száma növekszik, nyilván nem egyenletesen és nem minden típus. A magas vérnyomással és diabétesszel kezeltek száma is nagyobb. Viszont a szív- és érrendszeri betegségek halálozási statisztikája javult a sikeres gyógykezelések folytán, amibe az életmódváltás is belejátszik, de nem elsősorban csak a táplálkozási változások miatt.

A diabétesz előfordulása sajnos emelkedő tendenciát mutat, de nem nagyobb mértékben, mint a korábbi évtizedekben. A felnőttkori 2-es számú diabétesz nagyon erős összefüggésben van a túlsúllyal, ez az, amiért ennyire erős az üzenet a lakosság felé, hogy feltétlenül védekezni kell az elhízás ellen. A túlsúly nagyon sok bajt okozhat, az érrendszeri betegségektől, a magas vérnyomáson át az ízületi betegségekig. Bevonzzák egymást ezek az állapotok. Azzal, ha az ember lefogy például 10-15 kg-ot, jelentősen csökkenteni lehet a diabétesz előfordulását. Persze, van genetikai alapú inzulinrezisztencia stb., és ami genetikában meg van írva, azt kevésbé tudjuk étrenddel megfogni, de én mindig arra tanítom a pácienseket, hogy minden betegségnek van egy önrésze: vagyis én azzal tudok foglalkozni, amit én befolyásolni tudok, és ebben nagyon nagy szerepet kap a diéta.

egészséges étkezés, ÉLETMÓDORVOSLÁS – Egészséges étkezés – Legyünk vegánok?
Nem csak a nagyipari húsokban, de a növényekben is lehetnek vegyi anyagok és baktériumok. Fotó: Planet Radio

– Mikor kezd el foglalkozni az ember az egészséges életmóddal? Amikor megbetegszik?

– A gyógyulni akarás mindenképpen erős motiváció. Azt szoktam mondani, én belgyógyászként alapvetően olyan betegségekkel foglalkozom, amelyek nem fájnak. Krónikus vesebetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, magas vérzsír. Van, aki homokba dugja a fejét, nem csináltat labort, nehogy véletlenül kiderüljön, hogy gond van. Ami nem látszik, nem fáj, azzal nem foglalkoznak. Ráadásul az élelmiszerekben lévő toxikus anyagok, vagy csak a helytelen élelmiszer-összetétel okozta betegségek nem azonnal alakulnak ki, ezekhez évek, akár évtizedek kellenek például egy vastagbél rákhoz is, ezért nem érezzük annyira fontosnak, hogy már az elején jól csináljuk, mert nem félünk túlzottan ezektől. A férjem kardiológus, így első vonalból látom, hogy neki nincs olyan gondja, hogy ne vennék elég komolyan, mert amikor a beteg szívritmuszavarral, infarktussal vagy szívelégtelenséggel orvoshoz kerül, akkor nagyon megijed. Ilyenek vagyunk. Holott ha időben odafigyelnénk a jelekre és beavatkoznánk, akár az egészséges étkezés tekintetében, akkor még időben megfoghatnánk az egész folyamatot.

A vezető képen: Dr. Havasi Anett: Az egészséges étkezés fontosabb, mint gondolnánk. Fotó: Vanderlich Egészségcentrum

related

Címkék: vegán életmódélelmiszerektúlsúlyegészséges táplálkozásétrendéletmód
Előző hír

Statiszták jelentkezését várják az Anyaföld forgatásához

Következő hír

RÁK – Mutogatunk egymásra, aztán meghalunk

Kapcsolódó Cikkek

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly

by Veszpremkukac
2025.10.29.

A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték!” kampány arra emlékeztet, hogy a mértékletesség nem...

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

OLIVA – Huszonöt éve találkozási pont

by Révész Erika
2025.10.27.

– Pontosan 25 éve ezen a napon nyitottuk meg az Oliva Éttermet – mondta Mészáros Zoltán, az étterem tulajdonosa a...

CHOLNOKY-EMLÉKDÍJ – Idén dr. Imre Piroska kapta a rangos kitüntetést

CHOLNOKY-EMLÉKDÍJ – Idén dr. Imre Piroska kapta a rangos kitüntetést

by S. Bonnyai Eszter
2025.10.23.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése az orvostudomány területén végzett több évtizedes kimagasló szakmai munkája elismeréseként dr. Imre Piroska részére Cholnoky‑emlékdíjat adományozott. A doktornőt...

Emlőkarcinóma – Szembenézni, kibeszélni, túllépni

Emlőkarcinóma – Szembenézni, kibeszélni, túllépni

by Tihanyi Kata
2025.10.20.

A mellrák nemcsak orvosi állapot, hanem élethelyzet, a test mellett a lélek is megsebződik. Félelem a kezelésektől, a munkából való kieséstől, az anyaszerep és a párkapcsolat...

Következő hír
RÁK – Mutogatunk egymásra, aztán meghalunk

RÁK – Mutogatunk egymásra, aztán meghalunk

TÁMOGASD MOST
A VESZPRÉM KUKACOT
Támogatom

Rólunk

Veszprém város online közéleti portálja

Rovatok

  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu

Cimkefelhő

Europa Fidesz földrengés függőség hétvége koncert kézilabda Kína kütyük Menekültek plakát rendszerváltás Ukrajna választás vásárlás

Fontos

  • Kapcsolat
  • Adatvédelmi irányelvek
  • Médiaajánlat
  • Hozzászólási és moderálási szabályzat
  • Impresszum

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

No Result
View All Result
  • Közélet
  • Kultúra
  • Sport
  • Szubjektív
  • Tabu
  • Médiaajánlat

© 2023 VeszprémKukac - Veszprém online közéleti portálja

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom