Számlafotózással kezdődött az előszezon Horvátország tengerpartján. Egy pohár almabor és egy sör 17 euró, körülbelül 6800 forint! Egy felháborodott olvasó beküldte a helyi lap szerkesztőségébe az egyik spliti kávézóban kifizetett számla fotóját. Tudta, hogy a parti kávézók drágák, de hogy ennyire elszálltak az árak, azt már pofátlanságnak tartja.
Sokba kerül a panoráma. Két italért 17 eurót fizetett az olvasó a spliti „riva” (part) egyik teraszán, 9 eurót a Somersbyért, 8 eurót három deci Budweiser sörért. A szerkesztőség utánajárt, és kiderült, a szomszédos kávézóban egyharmad áron, 2,80 euróért mérik a Somersbyt. Az élelmiszerüzletben pedig mindössze 1,46 euró…
Több tanulsága is van az esetnek. Aki nem akarja, hogy sokkolja a számla, tájékozódjon, mielőtt beül valahova. Egyébként nem egyedi esetről van szó, mert éppenhogy csak elkezdődött az előszezon, néhány étterem még ki sem nyitott, máris sorra rakják fel a sokkoló számlákat a Facebookra, Instagramra a vendégek. Isztriát már régóta elkerülik azok, akik szolidabb büdzséből szeretnék kihozni a nyaralást, mert Pula, Rijeka, Opatija, Rovinj, Poreč különösen drága, olyan extra kategória, mint mondjuk nálunk Balatonfüred és Tihany.
Rovinjban, Isztria legdrágább városainak egyikében parázs vitát kavart egy ismert popénekes, Luka Nižetić, aki Instagramra kiposztolta, hogy Rovinj gyönyörű, egyetlen kifogása, hogy 9 eurót fizetett egy gombóc kajmakért (zsíros túrógombócért) egy rovinji étteremben. A bejegyzés különféle reakciókat váltott ki, kezdve attól, hogy éppen Food Fesztivál volt, ami tudvalevőleg az ínyenc elitnek szól, ezért ott mindig rendkívül magasak az árak, egészen addig, hogy másutt sem olcsóbbak a vendéglők Horvátországban. Lényeg a lényeg: egy sima pizzáért akár 20 euró is elkérhetnek Rovinjban, ha olyan helyen eszi az ember.
A zágrábi jutarnji.hr újságíróinak gyors terepszemléje során kiderült, egy gombóc fagyi 2,5 euró, tehát körülbelül 1000 forint. A turisták kedvence, a sült tintahal ára krumplival 13,94 és akár 18 euró között mozog ezen a tavaszon a rovinji vendéglőkben. Egy adag sült krumpli négy-öt euróért kapható. A többi köret ára szintén ennyi. Egy adag hamburger – vagy ahogyan a Balkánon nevezik: pljeskavica – ára nagyjából mindenhol egyforma: 12 euró. Ugyanennyi a csevap is.
– Mit mondjak? Ez már nem normális. Minden drága. Az éttermekben drága, és a boltokban sem jobb a helyzet. De érdekes módon a vendégek nem panaszkodnak. Senki nem kalkulál, nem kéri előre az árakat – számolt be őszintén a helyzetről egy rovinji vendéglős.
Hivatalosan egyébként 20–25 százalékos drágulásról beszélnek idén Horvátország szálláshelyein és a vendéglőkben. A szállodákban ez a szám akár 30 százalék is lehet, az inflációra, az energiaköltségekre, az élelmiszer-drágulásra hivatkozva.
A vezető képen: a riván mindig drágább a kávé. A látványt meg kell fizetni. Fotók: Cropix/jutarnji