Néhány évvel ezelőtt a legkiválóbb dinnyeszakértőinket kértük fel, hogy nemi, felekezeti, vallási és politikai hovatartozás nélkül nyilatkozzanak, mit kell tudnia annak, aki görögdinnye-vásárlásra adja a fejét. Mélyreható kutatásainkat szerkesztőségi cikkben osztottuk meg olvasóinkkal.
Miután a görögdinnye örök, de a világ már nem, lévén dinnyeszezon, a fentieket most a mesterséges intelligenciától kérdeztük. MI-barátunk az összes görögdinnye-tényzőt figyelembe véve készségesen válaszolt. Mi tagadás, nem lettünk okosabbak.
MI-barátunk szerint „az alábbi szempontokat figyelembe véve nagyobb eséllyel választhatsz jó minőségű, ízletes görögdinnyét.”
„Külső megjelenés:
Forma: A görögdinnye legyen szabályos, kerek vagy ovális alakú. A torz, szabálytalan formájú dinnyék gyakran rosszabb minőségűek.
Szín: A héj színe legyen mélyzöld, jól látható sárgás foltokkal. A sárga folt annak a helynek a jele, ahol a dinnye érintkezett a földdel, és minél sárgább, annál érettebb a dinnye.
Fényesség: Az érett görögdinnye héja mattabb, kevésbé fényes.
Hang: Kopogtasd meg a dinnyét. Ha mély, üres hangot hallasz, az jó jel. Ha tompa, tömör hangot ad, valószínűleg nem elég érett.
Súly: Egy érett görögdinnye a méretéhez képest nehéznek tűnik. Ha könnyűnek érzed, valószínűleg nincs tele vízzel, és nem lesz annyira lédús.
Héj állapota: Repedések és horpadások: Kerüld azokat a dinnyéket, amelyeknek a héján repedések, horpadások vagy más sérülések vannak, mert ezek a belső minőség romlására utalhatnak.
Csumák és kacsok: Ha a dinnye csumája (a kocsánya) száraz és barnás, az annak a jele, hogy a dinnye éretten lett leszedve. A dinnyén található kacsok (kis, kunkori szárak) szintén legyenek szárazak, ez is az érettség jele.
Szag/illat: Az érett görögdinnye enyhe, édeskés illatot áraszt, különösen a kocsánynál.”
Hozzáfűznivalónk nincs, legfeljebb annyi hogy kilója 290–390 forint között alakul, de láttunk már 500 forintos dinnyét is, így érdemes levadászni az akciós kínálatokat.
Fotó: econax.hu