Az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion) diákjai genetikailag módosított baktérium felhasználásával kifejlesztettek egy új technológiát, amellyel méhek közreműködése nélkül készítettek a mézhez ízre és állagra nagyon hasonló terméket.
Páratlan tulajdonságai miatt a mézet számos területen, az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a kozmetikai termékek előállításához használják – írja a hvg.hu a felsőoktatási intézményre hivatkozva.
A Bostonban rendezett International Genetically Engineered Machine Competition (iGEM) konferencia aranyérmes technológiájának alkalmazása során a mézet szénabacilus (bacillus subtilis) baktérium felhasználásával készítik, laboratóriumban átprogramozva a baktériumot megtanították a méz termelésére.
A méhek a mézgyomrukban számos enzimet használnak fel arra, hogy a virágok nektárjából mézet készítsenek. Az izraeli diákok új módszerében az átprogramozott baktérium nektárszerű oldatot készít a mézgyomor környezetét másoló kiválasztott enzimek felhasználásával.
A végterméktől egy membránalapú kapszula segítségével leválasztják az átprogramozott baktériumot, szabályozzák a létfontosságú enzimek átírását, ily módon meghatározván a méhek nélküli méz ízét és végső összetételét, és hozzáigazítják azt a meghatározott célra való alkalmazásához.
A témában bővebben itt tájékozódhatnak.